Jom Pusing Pusing

.EXPLORE.DISCOVER.SHARE.

Wednesday, February 2, 2011

Gunung Chenuang, Gunung Low Profile???

Apa khabar pembaca-pembaca sekalian? Sudah lama penulis tidak menulis ruangan khas didalam blog ini. 
Kawan penulis ada memberi cadangan tentang gunung menarik yang boleh dipromosikan didalam blog ini. Namun lain yang cari lain pula yang penulis jumpa. Diharap kepada saudara Firdaus, entry ini dapat membantu anda mencapai misi anda walaupun apa yang saudara mintak itu tidak dapat ditunaikan...=,=;

[ Beliau mintak tolong cari info tentang G7 & G11 tapi penulis tak jumpa. Maaf ye ]

Sewaktu penulis sedang mencari informasi yang kawan penulis cadangkan, penulis terjumpa mengenai entry Gunung Chenuang ini. Tak dapat maklumat tentang G7 & G11 pun tak apa la, janji penulis masih dapat membantu kamu bukan?? ^O^ Jadi kepada pembaca-pembaca sekalian terutama saudara Firdaus, Jom Pusing-Pusing bersama penulis untuk mengetahui tentang Gunung Chenuang ini daripada blog Encik Naimisa Yusof....




Sinopsis yang boleh penulis tulis melalui pengalaman saudara Naimisa ini, mereka telah pergi ekspedisi di Gunung Chenuang ini secara berkumpulan. Mereka telah bertolak ke Chongkak Park & Resort (CPR) kerana pintu masuk gunung yang mempunyai ketinggian 853m dari aras laut ini terletak berdekatan dengan resort tersebut. Disana mereka telah disambut oleh pengurus resort tersebut dan juga jurupandu ekspedisi iaitu En. Halim dan En. Ramli.

[ Gambar : Resort yang mereka pergi untuk masuk ke Gunung Chenuang ]

Menurut kata jurupandu ekspedisi mereka, laluan ke gunung ini sudah lama tidak digunakan sejak 5 TAHUN lalu (gila lama O_O). Jadi laluan untuk ke sana sudah pun dihalangi oleh buluh dan juga semak-samun. Mereka semua telah mengambil masa kira-kira 4 jam 15 minit untuk sampai ke puncak Gunung Chenuang tersebut. Disitu telah terpasang mercu tanda dan 'tandatangan' terakhir daripada pendaki terakhir ialah pada tahun 2005. Dari puncak tersebut mereka dapat melihat Empangan Hulu Langat, Batu Berkembar dan Bukit Tebuk. Bahagian Barat dan Timur Bukit Tebuk dipisahkan oleh empangan tersebut.

Secara konklusinya penulis boleh katakan, kepada sesiapa yang ingin mendaki gunung ini diharap mendapat perkhidmatan jurupandu dahulu. Sebabnya? Keadaan gunung yang sudah lama tidak dilawati ini mungkin akan menyukarkan pendakian kalian disamping laluannya yang sudah dipenuhi dengan semak-samun dan buluh. Disebabkan itulah penulis kata gunung nie low profile sebab gunung nie jarang dikunjungi dan didaki. Kalian juga perlu berhati-hati kerana tanah disana yang agak licin, takut tergelincir pula. Sila lihat di ruangan FYI untuk tahu lebih lanjut tentang ekspedisi ini.

Jadi Firdaus, ok tak entry ini? Kalau kau dah pergi sana nanti, jangan lupa kongsi gambar-gambar yang menarik ye...

FYI:
  1. Klik sini untuk baca pengalaman encik Naimisa dengan lebih terperinci dan menarik.
  2. Harap maaf kerana gambar komen itu nampak kabur, tak boleh dibesarkan lagi.
  3. Entry Encik Naimisa ini bertarikh 28 Mac 2010, jadi kalau ada perubahan sila berkongsi bersama kami.
Pesanan Penulis:
Selamat Tahun Baru Cina diucapkan kepada para pembaca yang beragama Buddha. Sempena cuti semester ini, penulis bersama ahli-ahli yang lain akan cuba meng up-date lebih banyak entry untuk kalian semua. ^o^

7 comments:

wahhh
tak tau pon ade gunung ni dekat hulu langat,,
mesti pergi!
 
pergi jangan tak pergi...
tapi sebelum pergi jangan lupa telefon pihak resort dulu untuk tahu keadaan dekat gunung 2 dulu ye...
^O^
 
wah menarik entry nie...bila berkesempatan nk mulakn semula pergembaraan yg dh lama kena tinggal..btw..nice blog...
 
terima kasih atas komen positif anda...
law ade cuti panjang nanti,amek la sikit masa pergi jln2 dekat hulu langat...
^O^
 
Salam, harap-harap dapat baca kenangan team kalian menawan puncak Chenuang, Insya-Allah. -:) Selamat maju jaya.

@naimisa
 
woa.! promosi langat..helo!

kg saye kat langat tu..

i follow u..be mine too ya..:)
 
naim: insyaAllah kalau masa diizinkan, kami akan cuba menawan gunung chenuang...^^

a.d.r.y.l: kampung awak ke??
wahhhh!!!! nty boleh share2 dgn kami tempat2 lain yg menarik dekat hulu langat....^O^
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...